Offline! Vanwege de vakantie komen we vanaf 8 augustus graag weer met je in contact.

“Bewuster kiezen wat ik wil” – GROUP editie

Geschreven door:

Presence Outdoor

Een aantal jaar geleden besloot ik te stoppen met het reclamebureau, waarvan ik met twee partners eigenaar was. Onze neuzen stonden onvoldoende dezelfde kant op en het plezier was eruit. Ik ging verder als zelfstandige. En in plaats van even op adem te komen, startte ik direct met freelance klussen en een grote interim-opdracht. Dit alles in combinatie met een druk gezinsleven.

Jan Willem ken ik uit de tijd van het reclamebureau. Het klikte direct. Het is fijn werken en praten met Jan Willem en als succesvolle ondernemer kent hij het klappen van de zweep. In de afgelopen jaren voerden we regelmatig gesprekken over mijn ambities en de keuzes die ik daarin maakte. Hij moet dan ook vast hebben gezien dat ik langzaamaan een beetje aan het opbranden was.

Jan Willem vertelde mij over het Presence Outdoor programma. Echt gaaf, dacht ik dan. Dat moet ik een keer doen! De uitnodiging om mee te gaan stond, maar ik bleef het uitstellen. Tot het begin van dit jaar. Ik had er een grote verbouwing en verhuizing opzitten en ik wilde niets liever dan een tijdelijke escape. Gewoon even niets, behalve rust en op adem komen. Ik kon toen niet weten dat drie dagen offline de natuur in, het beste was wat mij kon gebeuren.

Dag 1

Ik ging het Presence Outdoor open in. Een directe vraag had ik niet. Wat ik wel wist, was dat het mij rust en reflectie zou brengen. Dat gunde ik mijzelf na zo’n drukke periode. Er ging nog een deelneemster mee, waarmee ik -zo ontdekte ik later- veel te delen had. De eerste dag van het Presence Outdoor programma maakten we met z’n drieën een lange wandeling door prachtige natuur. Jan Willem liet ons praten en stelde op het juiste moment de juiste vragen. We hadden fijne gesprekken met z’n drieën alsook een-op-een. 

Het laatste deel van de tocht liepen we in stilte. Langzaam dalen dan de gesprekken in. De balans tussen werk- en privé was ik behoorlijk kwijtgeraakt. Ik liet de trein al jaren doordenderen. Ook het gesprek met Jan Willem over verwachtingen die ik mijzelf opleg in ‘succesvol zijn’ ging in mijn hoofd nog even door. Zijn het mijn ambities of de verwachtingen van anderen? Voor wie deed ik het nou echt? Op een prettige, onderzoekende manier lukt het Jan Willem om de vinger op de zere plek te leggen.

Wilde zwijnen

De eerste nacht heb ik diep geslapen. Het is heerlijk overnachten in zo’n lodge tent middenin de natuur. ’s Avonds bij het kampvuur hebben we nog doorgepraat, totdat we onderbroken werden door het luide grazen van wilde zwijnen iets verderop. Al heel snel voelde ik dat het Presence Outdoor precies was wat ik nodig had. Even bewust uit de drukte stappen en ruimte geven voor wat er onbewust speelt. En dat in goed gezelschap van Jan Willem en een deelneemster die veelal dezelfde thematiek had als ik.

Dag 2

Dag twee stond in het teken van reflectieopdrachten en oefeningen, waaronder het maken van bouwwerk van mijn leven met materialen uit het bos. Heel waardevol om dat fysiek uit te beelden. Ook maakten we weer een lange wandeling met een stop op een prachtige zandvlakte. Daar ervaarde ik mijn doorbraak. Tijdens een intense vragensessie met Jan Willem werd het mij -pijnlijk- duidelijk wat ik écht belangrijk vind in mijn leven. En waarmee ik, zowel zakelijk als privé, moest gaan stoppen om er meer tijd en ruimte aan te geven. Daar zette ik mijn eerste intenties op papier.

Dag 3

Op de derde dag heeft Jan Willem geholpen met het concreet maken van die intenties; wat ging ik wanneer doen om te bereiken waarnaar ik zo verlangde. En hoe kon ik ervoor zorgen dat ik niet weer in oude patronen zou vervallen? Die ochtend schreef ik een manifest aan mijzelf, dat ik tot op de dag van vandaag nog regelmatig teruglees. Het Presence Outdoor heeft mij rust en een sterkere focus gegeven. Ik kan veel beter herijken en bepalen wat ik zowel zakelijk als privé belangrijk vind. Sindsdien maak ik daar makkelijker en zonder oordeel meer ruimte voor.

Terug naar de kern

Jan Willem spreek ik regelmatig; hij is mijn klankbord en denkt mee als ik bijvoorbeeld voor (lastige) keuzes sta. Op zakelijk vlak deed er zich onlangs een mooie kans voor. Het is dan Jan Willem die luistert, doorvraagt en adviseert. Dat is heel fijn, want in plaats van direct zo’n kans aan te grijpen helpt Jan Willem mij om er bewust voor te kiezen. Hij brengt mij weer terug naar de kern; wat vind ik belangrijk en waarom. Op die manier sta ik veel authentieker en bewuster in mijn leven. En dat gun ik een ander ook.

Liza is 37 jaar en woont met haar man en dochtertje in Arnhem. Ze studeerde Communicatiemanagement en is al 15 jaar werkzaam in het vak. De afgelopen jaren werkt ze als interim/freelance Marcom Manager.

Ook interessant

Blogs
3 minuten leestijd
Ik spreek vaak ondernemers of leiders die onvrede hebben dat ze altijd maar AAN staan. Zeg maar, te vaak in...
Reisverhalen
3 minuten leestijd
Onderweg naar huis besef ik me pas wat er in de afgelopen drie dagen is gebeurd. Ik ben echt open...
Blogs
5 minuten leestijd
In september 2021 was de eerste editie van het Presence Outdoor Canoe Programma. Een driedaagse reflectiereis in de Canoe voor...

Meer info