< Terug naar het blogoverzicht

Vanaf nu niet altijd meer in harmonie

Geschreven door:

Presence Outdoor

In maart 2022 had ik een outdoor coach moment met een ondernemer (42). Hij is nu 8 jaar DGA van een groot MKB bedrijf (10 mio). Hij heeft twee jaar geleden deelgenomen aan het Presence Outdoor Programma en sindsdien ben ik zijn Trusted Advisor en coach ik hem op het gebied van persoonlijk groei.

Conflictmijdend gedrag

Al lange tijd merkt hij op dat hij conflicten uit de weggaat. Hij wil graag iedereen ‘tevreden’ houden. Dit doethij eigenlijk zijn hele leven al, geeft hij aan.

Dit conflictmijdende gedrag begint hem nu ook te beperken in zijn rol als directeur. Als voorbeeld verteld hij dat twee medewerkers een voorstel bij hem neerleggen, wat in hun ogen heel goed is. Hij vindt zelf het voorstel minder goed omdat het niet in lijn ligt met de organisatie doelstellingen. 

‘Ik vind het dan lastig om hen teleur te stellen, omdat ik zo graag de harmonie wil bewaren’.

Ondernemer wil graag dat ik hem help hierin te groeien.

Leren van vroeger

Om te kunnen leren is het handig eerst jezelf te leren kennen. Daarom zijn we nieuwsgierig gaan onderzoeken waar is dit conflictmijdende gedrag vandaan is gekomen.  We zijn terug gegaan naar vroeger. Op zoek naar een moment wanneer er wellicht een conflict is geweest, wat hem misschien ‘pijn’ heeft gedaan waardoor hij zo ‘mijdend’ is geworden.  Ondernemer heeft hier de afgelopen tijd regelmatig (bewust) bij stil gestaan, maar kan geen bijzondere situatie ontdekken. 

Familieopstelling

Grote kans dat je tijdens een hike of een MTB ride overdag oog in oog komt te staan met een Schotse

Afgelopen week besloot ik tijdende de coaching wandeling met hem een familie opstelling te doen. Zo’n opstelling kan je inzicht geven waarom je dingen doet, zoals je ze doet.

Ondernemer tekende zijn vroegere gezinssysteem in het zand voor ons. 

Met een houten tak gaf hij zijn, vader, moeder, zus en zichzelf een plek in het systeem.  Interessant is wat de posities en afstanden zijn tussen de gezinsleden, evenals de kijkrichtingen. Ook of hij dit juist bewust of onbewust zo heeft getekend.

Toen hij klaar was gaf hij mij een toelichting over het zijn systeem. Hij vertelde dat er nooit een conflict was in hun gezin. Daar werd van weggebleven. Interessant was ook zijn positie relatief midden in het gezin. Hij vertelde ook zijn rol als harmonie bewaker.

Mooie vondst

Langzamerhand begon het ons te dagen. Het is niet zo dat er ooit een conflict is geweest, maar er was juist alleen maar sprake van harmonie.

Hierdoor is er bij ondernemer ook een overtuiging ontstaan dat er altijd harmonie nodig is om vooruit te gaan. 

Harmonie is in een bedrijf is natuurlijk heel fijn, maar geen doel ansich. Het doel is om de missie van zijn onderneming te volbrengen. Het liefst zoveel mogelijk in harmonie. Maar soms mag de harmonie even doorbroken worden om een stap dichter bij het doel te komen.

Een prachtige vondst zodat we nu gericht aan de slag kunnen met groeien.

5. De Vos

De vos is het Luipaard van de Veluwe: erg moeilijk te spotten. Ik heb de vos pas één keer mogen spotten tijdens een vroege ochtendwandeling. Ze zijn verder ook veelal in de nacht actief. De vos is familie van de hondachtigen. Het dier houdt van de droge zandgronden van de Veluwe. Hij/zij is vooral actief op de grens van bos en akkers. Ze leven in kleine groepjes van zes individuen. Vossen houden een territorium aan die ze markeren met hun urine en uitwerpselen. De uitwerpselen leggen ze dan vaak op een wat hogere plek, bijvoorbeeld op een dode boomstam. Hierdoor valt het extra op dat de vos daar aanwezig is geweest.

Interesse?

Heb je interesse ook interessen in Presence Outdoor Coaching? Kijk dan eens op de programma pagina. Of neem contact met me op, ik vertel je er graag meer over.

Ook interessant

Reisverhalen
5 minuten leestijd
Samen met mijn compagnon ben ik 5 jaar geleden een advocatenkantoor begonnen. In combinatie met mijn gezin is een hectisch...
Blogs
3 minuten leestijd
De afgelopen tijd heb ik veel wandelingen gemaakt met ondernemers/leiders. Veelal ter verkenning of voorbereiding op deelname aan het Presence...
Blogs
5 minuten leestijd
Ze noemde mij de ‘de man met de ijzeren dijen’ en de ‘wegkapitein’. Ik was voornamelijk ook de harde werker...