< Terug naar het blogoverzicht

“Haal ik wel alles uit mijn leven?” – SOLO editie 03-2021

Geschreven door:

Presence Outdoor

Een hele mijlpaal: 15 jaar ondernemer zijn. Pieter had er gemengde gevoelens over. “Er bekroop mij een gevoel van: en hoe nu verder? De jaren waren voorbijgevlogen en tegelijkertijd voelde de eerste dag nog als gister.” Toen kort daarop Pieters oom vrij plots overleed, kwam de wake-up call écht binnen. “Haal ik wel alles uit mijn leven? Geniet ik er wel genoeg van?”. Pieter ging op zoek naar antwoorden en deed mee aan het Presence Outdoor Programma (POP).

Pieter vertelt: “Ik ben de vierde generatie van ons 114 jaar oude familiebedrijf. Het ondernemen is er met de paplepel ingegoten. Al op jonge leeftijd besloot ik dat ik het bedrijf zou voortzetten. In de afgelopen 15 jaar is er veel gebeurd; het installatiebedrijf floreerde met drie vestigingen, maar we hebben ook mindere tijden gekend. Typisch voor onze business is dat we altijd worden geleefd door wat de klant vandaag nodig heeft. Het is lastig om daaruit te komen. Ik werk daardoor veel ín het bedrijf in plaats van eráán. Dat moet veranderen, ik wil vooruit.”

“Haal ik wel alles uit mijn leven? Dat klinkt misschien heel zwaar, maar ik ben zo met de waan van de dag bezig. Ik wil meer genieten van het leven.”

Deep dive

Een van de reacties op het 15-jarig jubileum was een felicitatie van Jan Willem. Pieter kende hem uit een ondernemersnetwerk en Jan Willem had hem weleens iets over het POP verteld. Pieter: “Fijn dat hij mij berichtte op het moment dat ik midden in een soort van wake-up call zat. Ik dacht: nu ga ik ervoor en ik heb Jan Willem toen meteen gebeld. Als intake zijn we twee uurtjes gaan wandelen. Jan Willem vroeg wat ik van het POP verwachtte. Dat was eerlijk gezegd niks. Ik wilde het gewoon ervaren en mijzelf niks opleggen. Die deep dive is goed geweest.”

Zonder oordeel vragen en luisteren

“De eerste dag wandelden we 20 km door prachtige natuur. Jan Willem nodigde mij uit om over mijn leven te vertellen. Hij vraagt en luistert zonder enig oordeel te vellen of conclusie te trekken. Die terugkoppeling bewaart hij voor later. Tijdens de wandeling heb ik over zakelijk en privé verteld; wat zat er mee en wat tegen. Door dat te doen zet je voor jezelf dingen op een rij. Fijn, want ik ben een binnenvetter. Ik kwam erachter dat ik veel voor mijzelf houd. Ik wil meer delen, ook thuis. Ik vertel vaak pas iets als het te veel is geworden, maar dan is het al negatief.”

“Ik had besloten niks in het POP achter te houden. Ik heb Jan Willem mijn ziel en zaligheid toevertrouwd. En dat voelde goed.”

Inzichten zélf ontdekken

Tijdens het POP krijgen de deelnemers verschillende opdrachten. Pieter bouwde met materialen uit de natuur een 3D-model van zijn leven. “Ik dacht eerst: wat moet ik hier nou mee? Maar als je ermee aan de slag gaat ontstaat er vanzelf iets en blijkt het een mooie manier om je gevoel uit te beelden. De opdrachten tijdens het POP helpen je om telkens weer op een andere manier tegen je leven aan te kijken. Wat frustreert je, wat gaat er goed en waar word je gelukkig van? Jan Willem begeleidt je daarbij en helpt je die inzichten zélf te ontdekken.”

Afstand nemen is een uitdaging

Tijdens het POP helpt Jan Willem je ook concrete stappen te zetten in datgene wat je graag wilt bereiken. Pieter vertelt: “Ik vind het moeilijk om in mijn bedrijf uit de operatie te komen. Er is altijd wel wat en afstand nemen is een uitdaging. Dat betekent dat ik vaak tot ’s avonds laat werk en zaken aan het regelen ben. Dat gaat zo niet langer, er moet iets veranderen. Dat heb ik niet alleen persoonlijk nodig, maar ook mijn bedrijf. Met Jan Willem heb ik een duidelijk plan gemaakt over hoe ik meer afstand kan nemen en wat daarvoor nodig is.”

‘Wat als het einde daar is?’

“Een opdracht tijdens het POP die mij bij blijft was het beantwoorden van een vragenlijst. Een van de vragen was: Wat als het einde daar is? Wat ga je dan doen? Zo’n simpele vraag, maar zó treffend. Voor mij betekende het leuke dingen met mijn familie doen, waaronder met mijn vader. Hij is ernstig ziek en we hadden al langer het plan om samen een week weg te gaan. Maar we waren altijd té druk met het bedrijf. Een week weg ging niet meer vanwege zijn gezondheid, maar een weekend wél. Dat heb ik direct na thuiskomst van het POP georganiseerd, alsook activiteiten met mijn broer en zus. Ik word hier dus heel gelukkig van.”

Gelukspiramide

Pieter realiseert zich tijdens het POP dat zijn bedrijf op de eerste plek komt. Zijn werk en privé zijn daardoor uit balans. “Ik heb geleerd dat ik zelf nieuw perspectief moet creëren. Tijdens het POP maakte ik een checklist die ik op de laatste dag met Jan Willem heb besproken. Hij vond ‘m heel ambitieus, maar ik dacht: dit ga ik afvinken! We maakten de ‘gelukspiramide’; wat ga ik iedere dag doen, iedere week, iedere maand en ieder jaar? Kort gezegd: ik wil iedere dag wandelen, iedere week wielrennen met mijn vrouw, iedere maand iets leuks doen met familie en vrienden en jaarlijks een paar dagen alleen weg zoals met het POP.”

‘De oude Pieter kwam weer binnenlopen’

 “Na de driedaagse kwam ik met heel veel energie thuis. Mijn vrouw zei: ‘de oude Pieter kwam weer binnenlopen’. Dat doet wat met je! Ik kon de hele wereld aan. Ik was veranderd. Maar bij terugkomst op kantoor werd ik geconfronteerd met het feit dat de wereld nog hetzelfde is. Dat is best lastig. Ik heb Jan Willem gevraagd om mijn stok achter de deur te zijn. Ik heb iemand nodig die mij weer op afstand trekt. We spreken nu maandelijks af. Laatst vertelde ik hem wat ik had gerealiseerd na het POP. Jan Willem laat mij dan inzien dat het gaat om wat je wél hebt gedaan en niet om wat je nog moet doen.”

“Ik denk dat het POP iedereen kan raken, het is een herijking van wie je bent.”

Ontdekkingsreis naar je drijfveren

Volgens Pieter is het POP een ontdekkingsreis naar je drijfveren. “Je ontdekt wat je belangrijk vindt en wat je gelukkig maakt. En wat je wel en vooral niet meer moet doen. Het programma zit heel goed in elkaar, maar niets in beton gegoten. Er zijn vaste elementen, maar geen vaste plekken en tijden. Jan Willem voelt met je mee wanneer iets wel en niet kan. Hij is een procesbegeleider die je bewust dingen laat meemaken. Je doet het uiteindelijk zelf, maar Jan Willem helpt je duidelijk te krijgen wat je belangrijk vindt. Ik denk dat het POP iedereen kan raken, het is een herijking van wie je bent!”

Ook interessant

Blogs
4 minuten leestijd
8 mei 2016 was mijn laatste jaar als beroepswielrenner. Dit laatste jaar wilde ik maar één ding: nog een keer...
Reisverhalen
4 minuten leestijd
Een collega van mij was al een keer eerder met Jan Willem mee geweest. Hij zei tegen mij “Dit moet...
Blogs
5 minuten leestijd
Ze noemde mij de ‘de man met de ijzeren dijen’ en de ‘wegkapitein’. Ik was voornamelijk ook de harde werker...