Waarom zintuigen ontwikkeling zo belangrijk is voor ondernemers & leiders

Voeg hier een sfeertitel toe ter ondersteuning van de H1 header

3 minuten leestijd

Zeker in deze turbulente tijden ben je als leider van een onderneming continu bezig met alle veranderingen die op je pad komen. Regelmatig moet je de toekomst opnieuw proberen te voorspellen, om zo te bepalen welke richting jouw organisatie op gaat. Het programma incompany leiderschap helpt je hierbij door zintuigontwikkeling centraal te stellen. Maar waarom is het optimaal functioneren van je zintuigen hiervoor zo belangrijk?

Om antwoord te geven op deze vraag is het nodig om eerst helder te krijgen hoe onze hersenen eigenlijk werken. Het brein is voortdurend bezig met voorspellen wat het gaat zien. Eigenlijk is het brein continu aan het hallucineren, zoals Niek en Boy van Droffelaar zo mooi zeggen in aflevering 7 van hun podcast ‘Leaders into the wild’.

Je brein als verwachtingsmodel in leiderschap

Het brein maakt dus constant een verwachtingsmodel over wat er komen gaat. Als er dan via je zintuigen blijkt dat er wat anders gebeurt, dan heb je een zogenaamde ‘voorspellingsfout’ (prediction error). Je hebt beelden in je hoofd zitten, die je continue gaat toetsen aan de werkelijkheid. Dit heet leren. Je hoort wel eens mensen zeggen: “het is wat het is”. Dit klopt niet. Het is namelijk wat jij ervan maakt.

Incompany leiderschap en zintuigontwikkeling groep rust in natuur

Blijven hangen in oude denkbeelden binnen incompany leiderschap en zintuigontwikkeling

Als je moe of heel druk bent (lees: overprikkeld), is je brein niet in staat om die voorspelling te toetsen. Zo blijft het brein hangen in oude denkbeelden, die wellicht helemaal niet meer relevant zijn.

Het kan ook zijn dat je zintuigen gewoon ‘lui’ zijn geworden. Met het incompany leiderschapsprogramma en een focus op zintuigontwikkeling leer je jouw zintuigen scherper te maken, zeker wanneer ze geen prikkels meer gewend zijn door een langdurige focus op één product of klant. Misschien had je jouw blik alleen maar intern gericht op de organisatie vanwege het overleven in de Coronatijd..

Wat het ook was, je brein is niet meer in staat om te leren. Niet leren betekent ook niet innoveren. Terwijl dit juist zo belangrijk is.

Zintuigontwikkeling binnen het incompany leiderschapsprogramma

Het goed functioneren van je zintuigen is dus cruciaal. Dit is de reden waarom zintuigontwikkeling een essentieel onderdeel is van het incompany leiderschapsprogramma. Dit, in combinatie met de rust van de natuur, zorgt ervoor dat je oude visies kan loslaten en met een open mind fris naar de toekomst gaat kijken

Sensory Deprivation

Tijdens een wandeling doen we in de vroege ochtend Sensory Deprivation. Een oefening dat door commando’s vaak tijdens meerdaagse trainingen wordt gedaan. Je kunt je wel voorstellen dat het werk (en leven) van een commando sterk afhangt van de werking van haar/zijn zintuigen. Met Sensory Deprivation worden heel bewust alle zintuigen geprikkeld. Door deze ervaring binnen incompany leiderschap leer je zintuigen effectiever te gebruiken, waarmee deelnemers in de rest van het programma kunnen innoveren richting de toekomst

Ontdek incompany leiderschap en zintuigontwikkeling bij resence Outdoor

Heeft deze blog jouw zintuigen geprikkeld om deel te nemen aan het programma? Kijk voor meer informatie op de website. Presence Outdoor biedt het incompany leiderschapsprogramma aan, waarin zintuigontwikkeling centraal kan staan, voor een scherpere visie en veerkracht binnen je team. Neem contact met ons op voor verdere toelichting.

Deel dit artikel
Auteur foto

Geschreven door:

Presence Outdoor
Categorieën

Recente berichten

Waarom Presence Outdoor

Ook interessant

4 minuten leestijd
De afgelopen tijd heb ik veel wandelingen gemaakt met ondernemers/leiders. Veelal ter verkenning of voorbereiding op deelname aan het Presence...
4 minuten leestijd
Herken jij ook die gedachte over die nieuwe fiets, die je graag wil maar nog niet hebt, waarbij je in...
5 minuten leestijd
Ze noemde mij de ‘de man met de ijzeren dijen’ en de ‘wegkapitein’. Ik was voornamelijk ook de harde werker...