< Terug naar het blogoverzicht

“Sta op als een edelhert”- SOLO editie 06-2020

Geschreven door:

Presence Outdoor

Direct na mijn studie Bedrijfskunde stapte ik in het familiebedrijf van mijn vader. Na tien jaar aan het roer te hebben gestaan begon mijn vader een beetje vast te lopen. Ik besloot hem een jaar te helpen, maar dat werden er uiteindelijk vijf. Het was een goede leerschool, maar op een gegeven moment was het tijd om mijn eigen pad te ontdekken. Samen met twee partners ontwikkelde ik een deeltaxi-concept, wat een succes bleek te zijn.

Plicht roept

Ik was in 2017 op vakantie toen ik het telefoontje kreeg dat mijn vader was ingestort; een burn out. Ik ben meteen naar huis gegaan om te zien wat ik voor hem kon betekenen. Werken ging niet meer en er was een lijst met punten waarvan hij stress had. Ik beloofde mijn vader om voor de zaak te zorgen. In twee weken trok ik mij terug uit mijn startup. Ik nam mijn vaders telefoon mee, blokte zijn e-mailadres en zorgde voor 100% tekenbevoegdheid. Vanaf toen had ik ineens de leiding over zijn familiebedrijf.

Hoe ik mij de eerste tijd voelde? Boos en verdrietig, ik zat met mijn eigen startup goed op mijn plek. Maar ik was ook strijdlustig. Ik wilde dit voor mijn vader doen, zodat hij beter kon worden én het familiebedrijf kon blijven draaien. Na een paar maanden ontdekte ik langzaamaan dat de positie mij wel aansprak en dat ik wilde blijven. Mijn vader gaf al snel te kennen dat hij niet wilde terugkeren; té stressvol. Het was verkopen of overdragen, dat laatste is gebeurd aan mij.

Een andere koers

Ik was amper 30 jaar en kreeg de verantwoordelijkheid over een bedrijf met 85 werknemers. Ik bleek een ander type leider dan mijn vader. Ik geloof meer in zelfsturing van teams en ik heb een duurzame visie op de markt en het bedrijf. In de afgelopen 2,5 jaar voerde ik vanuit een nieuwe koers een aantal reorganisaties door. Dat was niet makkelijk. Er gingen collega’s weg die vonden dat het bedrijf niet meer bij hen paste. Het was zoeken, maar ik bleef dichtbij mijzelf en deed geen concessies. Dat was de juiste keuze; het bedrijf groeit -sindsdien- hard.

Vastloper

Mijn ‘vastloper’ kwam vorig jaar toen ik op een ochtend naar beneden kwam. Mijn vriendin vroeg iets willekeurigs over mijn kleding en op dat moment brak ik. Alles wat ik de afgelopen jaren had meegemaakt kwam er ineens uit. Huilen, paniek, hyperventileren. Ik had mijn grens bereikt en moest voor mijzelf kiezen; ik had rust nodig. Ik besloot ook een coach te zoeken die mij de komende jaren zowel op zakelijk als persoonlijk vlak kon helpen. Zo bracht een vriend mij in contact met Jan Willem.

Deelname aan het Presence Outdoor Programma

Wat ik zocht in een coach? Een persoonlijke klik met iemand waar ik tegenop kan kijken en die voor langere tijd mijn stok achter de deur is. Met die intenties maakte ik dan ook kennis met Jan Willem en volgde ik zijn Presence Outdoor Programma. Ik ging er open en nieuwgierig in. En ik kan je vertellen, wat de reden of aanleiding ook is, het POP is voor iedereen waardevol. Het is heel interessant en goed om het een paar dagen met iemand alleen over jezelf te hebben. Dát was er bij mij al jaren bij ingeschoten.

Sterke patronen

Op de eerste dag van het POP maakte we een lange wandeling in de prachtige natuur. We praatten aan één stuk door afgewisseld met prettige stiltes. Ik voelde mij al vrij snel op mijn gemak en vond het gezellig. Na de wandeling had Jan Willem een opdracht voor mij, die mij veel inzichten heeft gegeven in (familie)patronen, belemmeringen, mijn positie en wensen voor de toekomst. In de wandelgesprekken heeft Jan Willem goed aangevoeld dat deze oefening mij veel zou brengen.

“Onderhuids maakte ik vanuit de slachtofferrol mijn vader veel verwijten. Mede dankzij het POP en Jan Willem zie ik in dat ik geluk heb gehad om op jonge leeftijd op deze positie te komen. Dat is een andere benadering. Als die valt, komt er veel achteraan. Ik ben nu een stuk rustiger.”

Edelhert sta op

Op dag twee vroeg Jan Willem of ik een 3D-model wilde maken van hoe ik mijn leven zie. Met wat takken uit het bos maakte ik een rots, als metafoor dat veel mensen druk op mij leggen maar dat ik ook ambitieus ben en weet hoe ik mijn leven wil leiden. Jan Willem bekeek mijn bouwwerk en zei: ‘dit lijkt niet op een rots, maar eerder op een edelhert’. We raakten erover in gesprek en over zaken als hoe je om kunt omgaan met de druk en meningen van anderen. Deze intense sessie leverde een mooi credo op: ‘sta op en wees als dat edelhert’. Wat voor mij betekent: wees krachtig en autonoom én luister naar je hart!

“Mensen zeggen én zien aan mij dat ik sinds het POP anders in mijn schoenen sta:
veel krachtiger en autonomer.”

Vanuit dat credo heb ik op de laatste dag samen met Jan Willem intenties gezet; wat laat ik hier achter en wat neem ik mee? Jan Willem is iemand uit de praktijk en kan vanuit zijn eigen ervaring daarbij goed helpen en adviseren. Hij herkent de issues waar ik als ondernemer tegenaanloop en die ik maar met maar weinig mensen kan bespreken. Jan Willem weet mij te raken en helpt mij tot de kern te komen. Na het POP kwam ik moe en tegelijkertijd met veel energie terug. Diezelfde dag nog bestelde ik een poster van een edelhert, die sindsdien in mijn kantoor hangt als note to myself.

“Ik dacht dat we tijdens het POP gingen kamperen. De accommodatie was echter luxe en ik heb die drie dagen heerlijk geslapen.”

Het POP heeft mij veel gebracht en ik maak nog steeds beslissingen met die driedaagse in mijn achterhoofd. Ik ben trots op wat ik met het familiebedrijf heb bereikt, dat we hard groeien en ik de rust heb gevonden om ervan te kunnen genieten. Regelmatig wandel of bel ik met Jan Willem en spreken we zakelijk en privé gezien door wat er speelt. Jan Willem kan goed luisteren, straalt rust uit en is precies op het juiste moment direct en concreet. Met zijn kennis en ervaring over ondernemerschap en de natuur voegt hij veel meer toe dan de gemiddelde doorsnee coache.

David is 34 jaar en woont in Den Bosch samen met zijn vrouw. Hij heeft een bedrijfskundige opleiding en een master in Business Development. David is algemeen directeur van een familiebedrijf dat al 20 jaar bestaat. Het bedrijf ontwerpt en levert duurzame maatwerkoplossingen en producten voor de buitenruimte.

Ook interessant

Blogs
3 minuten leestijd
Op Youtube staat een animatie over een ondernemer met het ultieme doel om op een onbewoond eiland te wonen. Klaar...
Reisverhalen
6 minuten leestijd
Een hele mijlpaal: 15 jaar ondernemer zijn. Pieter had er gemengde gevoelens over. “Er bekroop mij een gevoel van: en...
Blogs
4 minuten leestijd
Krijg jij onder de douche ook de beste inzichten? Begrijpelijk! Het is een ontspannen moment zonder afleidingen van telefoon of...