< Terug naar het blogoverzicht

Presence Outdoor Programma speciale editie: “Ruimte innemen is een belangrijk aspect van persoonlijk leiderschap”

Geschreven door:

Presence Outdoor

In november faciliteren Jan Willem Brummelman en voormalig profwielrenster Marijn de Vries een speciale editie van het Presence Outdoor Programma. Het thema is ‘ruimte innemen’; een verlangen dat niet altijd erkend wordt of tot uiting komt. Ruimte innemen is niet eenvoudig. In dit interview lees je Marijns ervaringen en hoe Jan Willem op haar pad kwam. En: hoe de twee tot een bijzondere samenwerking zijn gekomen. 

Het begon met een LinkedIn-bericht van Jan Willem in 2022. Marijn vertelt: “Ik hoor vaker ‘we moeten eens samenwerken’ en het klinkt misschien zakelijk, maar in veel gevallen vraag ik mij af ‘wat haal ik hieruit?’. Maar het verhaal en de toon van Jan Willem waren anders. Het Presence Outdoor concept sprak mij direct aan”. Als sportliefhebber volgt Jan Willem de ambitieuze Marijn al jaren. “Het was toen dat ik dacht: ik ga haar gewoon vragen om een kop koffie te drinken. Het bleek het goede moment en meerdere ontmoetingen volgden.

Klik en herkenning

Jan Willem vertelt: “Marijn zette op haar dertigste nog alles op alles om professioneel wielrenster te worden op het hoogste niveau. Haar bewijsdrang, commitment en gevoel voor avontuur maakten mij enorm nieuwsgierig naar haar verhaal. Als ik naar mijzelf kijk, op een ander niveau, zie ook iets van mijzelf terug in Marijn. Terugdenkend aan fases in mijn leven waarin ik ook alles heb gegeven om succesvol te zijn, zoals in het ondernemerschap.” Tijdens de vele wandelingen leren Marijn en Jan Willem elkaar beter kennen. Het klikt en de eerste contouren van een samenwerking ontstaan.

Meer diepgang

“Over het Presence Outdoor Programma dacht ik direct: hier ga ik in de eerste plaats voor mijn eigen persoonlijke ontwikkeling veel aan hebben. Ik zag ook dat het mij werkinhoudelijk de verdieping zou kunnen geven waarnaar ik op zoek was. Ik doe onwijs veel leuke dingen, zoals het organiseren van fietsreizen naar het buitenland, lezingen geven en dagvoorzitterschap, maar mijn werk bestaat vaak uit korte periodes van samenwerken. Ik wilde meer intermenselijk contact en graag een langere tijd ergens aan bijdragen. Het Presence Outdoor Programma geeft daar meer structuur aan”, legt Marijn uit.

“Ondervind maar of het iets voor je is”

“Voordat we gaan samenwerken is het belangrijk om het Presence Outdoor Programma ook zelf te ervaren. Ondervind maar of het iets voor je is”, zegt Jan Willem tegen Marijn. In november 2022 gaat ze mee. Marijn vertelt: “Op dat moment speelden wat persoonlijke issues die tijdens de driedaagse werden aangeraakt. Ik weet nog dat ik terugkwam en dat ik mijn ankerpunten weer helder had. We kennen allemaal wel, dat je op een bepaald moment zoekende bent. Ik heb ervaren hoe goed het is om de tijd te nemen bewust stil te staan bij wat er leeft, wat je nodig hebt en welke stappen je moet nemen.”

De vinger op een maatschappelijk thema

Na de driedaagse gaat er een tijdje overheen voordat Jan Willem en Marijn elkaar weer spreken. 2023 blijkt, zachtjes uitgedrukt, een pittig jaar voor Marijn. Als sportanalist voor het tv-programma NOS De Avondetappe krijgt ze te maken met wangedrag van een collega – het gaat eigenlijk vooral over falend leiderschap: er was wangedrag, maar belangrijker vind ik dat er niks mee gedaan werd, waar ik het ook meldde, en dat ik uiteindelijk degene was die eruit lag. Dit in een periode waarin veel misstanden over onveilige werkculturen in de media naar buiten worden gebracht. Marijn besluit haar ervaringen ook publiekelijk te delen in haar column voor het NRC. “Met het platform en de stem die ik heb, besloot ik vanuit die verantwoordelijkheid een vinger te leggen op een maatschappelijk thema.” Ruimte innemen werd voor Marijn manifester dan ooit.

“Ik wilde wel helpen, maar hoe?”

Marijn krijgt een stortvloed aan positieve reacties, maar zoals bij dit onderwerp altijd gebeurt kwamen er ook veel negativiteit los. En veel hulpvragen. “Er waren met name veel vrouwen die iets soortgelijks hebben meegemaakt en mij om advies vroegen. Mijn mailbox stroomde vol. Ik wilde wel helpen, maar hoe? Wat kon ik doen? Ik had op dat moment ook genoeg aan mezelf”, legt Marijn uit. Jan Willem vervolgt: “Marijns dappere daad kreeg veel aandacht en ik zag wat er allemaal op haar afkwam. Ik voelde dat ik graag wilde helpen en het Presence Outdoor Programma kon daar faciliterend in zijn.” Opnieuw stuurt Jan Willem Marijn een berichtje en de twee pikken de draad op. 

Ruimte mogen én durven innemen

Marijn vertelt: “In mijn gesprekken met Jan Willem groeide mijn missie om vrouwen, alsook mannen, te laten inzien dat ruimte mogen én durven innemen belangrijk is. Zeg wat je denkt en voelt, spreek je uit ongeacht andermans oordelen, wees jezelf. Ruimte innemen is iets waarmee ik langer heb geworsteld. Ik was altijd al ambitieus en gedreven, maar voelde ook dat ik mij bescheiden moest opstellen. ‘Doe jij maar rustig aan, meisje’, hoorde ik vaak genoeg. En ik denk dat dát ook voor veel anderen geldt.” Marijn en Jan Willem besluiten een speciale editie van het Presence Outdoor Programma te wijden aan het thema ‘ruimte innemen’.

Persoonlijk leiderschap

“Ruimte innemen” is een belangrijk aspect van persoonlijk leiderschap en het worden van je autonome en unieke zelf; een belangrijke missie van het Presence Outdoor Programma. Als je delen van jezelf niet erkent, dan doe je jezelf geen recht. En je omgeving uiteindelijk ook niet. We hebben ervaren dat ruimte innemen niet eenvoudig is. Daar wordt snel wat van gevonden. Je kunt ‘te veel’, ‘ingewikkeld’ of ‘veeleisend’ zijn als je hardop zegt welke ambities je hebt, wat je wilt of wat je juist niet wilt. Het is tijd om dit te doorbreken. “Ruimte moet je nemen en wij bieden de kans en begeleiding om daar in alle rust bij stil te staan”, zeggen Marijn en Jan Willem beslist.

‘Van groeien naar bloeien’

Het Presence Outdoor Programma vindt plaats van 6 t/m 8 november in de prachtige Veluwse natuur. Drie dagen offline ontdekken wat je écht wilt in je (werkende) leven. Deze reflectiereis is voor ondernemende mensen en wordt naast Marijn begeleid door ervaren ondernemer en coach Jan Willem. Hij legt uit: “Tijdens dit programma ga je op pad met gelijkgestemden, die ook willen werken aan ruimte innemen. We begeleiden de groep én jou individueel. Dat doen we praktisch op de wandelroutes en tijdens de reflectiereis. Door middel van prikkelende gesprekken en opdrachten ontdek je bewust wat jou écht raakt.”

Informatie & aanmelden

Praktische informatie over het Presence Outdoor Programma ‘ruimte innemen’ en aanmelden kan hier via de website.

Ook interessant

Blogs
4 minuten leestijd
Krijg jij onder de douche ook de beste inzichten? Begrijpelijk! Het is een ontspannen moment zonder afleidingen van telefoon of...
Reisverhalen
3 minuten leestijd
Onderweg naar huis besef ik me pas wat er in de afgelopen drie dagen is gebeurd. Ik ben echt open...
Blogs
3 minuten leestijd
Tijdens natuurtrails zoals het Presence Outdoor Programma komen deelnemers weer (volledig) in verbinding met hun zelf. Vanuit daar kunnen zij...