Offline! Vanwege de vakantie komen we vanaf 8 augustus graag weer met je in contact.

Troy & Jan Willem brengen jou nog meer bij jouw natuur

Geschreven door:

Presence Outdoor

In september 2021 was de eerste editie van het Presence Outdoor Canoe Programma. Een driedaagse reflectiereis in de Canoe voor ondernemers en zakelijk leiders. Het was ook de eerste samenwerking tussen ondernemer & coach Jan Willem Brummelman en outdoor docent Troy Corsen. Vorige week sprak ik hen uitgebreid over hun ervaringen.

Nog dichterbij de natuur

Jan Willem had al een langere tijd het verlangen om echt outdoor te gaan. Het reguliere Presence Outdoor Programma en de MTB editie spelen zich af in de natuur, maar zijn wel voorzien van de nodige comfort. Door het primitiever en rouwer te organiseren kom je nog dichter bij de natuur. “Hoe dichter bij de natuur, hoe dichter je bij je eigen natuur komt. En zo dicht mogelijk bij jezelf komen, is waar het in mijn programma’s om draait”, aldus Jan Willem. “Ik ben zelf een echt natuurmens, maar ben geen expert op het gebied van outdoor”. Dus dat Troy op zijn pad kwam was een cadeautje.

De ontmoeting met de Bever

Jan Willem en Troy raakten via Linked in met elkaar in contact. Na het scannen van elkaars profiel was er van beide kanten behoefte aan een “live” ontmoeting, een toepasselijke ontmoeting. De twee heren spraken ’s morgens vroeg om 05.30 uur af in de Bemmelerwaard (Bemmel). Een prachtige plek waar tegenwoordig weer de bever woont. De eerste woorden waren nog amper uitgewisseld of ze kwamen oog in oog te staan met een enorme bever. Een mooi moment: verstild met de natuur en in contact met de omgeving. De bever liet dit toe en zo hebben Jan Willem en Troy 5 minuten staan kijken naar het tafereel wat zich voor hen afspeelde. Dit moment voelde meteen zo goed en vertrouwd, dat er al snel enthousiaste plannen werden gemaakt voor een samenwerking. Troy was de outdoor expert die Jan Willem zocht.

In de Canoe krijg je inspiratie

Door Troys baan als docent outdoor recreatie heeft hij ervaring met kanovaren. Toen Troy met het idee kwam om het Precense Outdoor Programma in de Canoe te organiseren, was Jan Willem meteen enthousiast. Een Scandinavische manier om je door de natuur te verplaatsen, hoe mooi is dat. Kanoën heeft een mediatieve werking. Tijdens de eentonige beweging die je maakt, peddelen de inzichten en ideeën als het ware omhoog. De fysieke inspanning zorgt er tegelijkertijd voor dat deze inzichten en ideeën zich goed verankeren.  Je bent regelmatig in gesprek met degene die voor of achter je zit, maar je kijkt wel de weidse natuur in. Een mooie manier om dingen van je af te praten zonder iemand constant aan te hoeven kijken. En gewoon stil zijn kan ook, dat voelt in een Canoe niet raar.

“Hoe dichter bij de natuur, hoe dichter je bij je eigen natuur komt”

Jan Willem Brummelman

De keuze voor de Biesbosch

En waar kun je nu beter Canoe varen dan in de Biesbosch. Een bijzonder en ruig gebied waar je niet zo snel komt, ver van de bewoonde wereld vandaan. En dat is altijd goed. In zo’n geval neem je namelijk makkelijker afstand van het huidige leven en kun je beter reflecteren, één van de doelen van het programma. 

Om te ontdekken of dit echt de juiste plek was voor een Canoe editie, zijn Jan Willem en Troy samen met zoontje Sepp en dochter Lindy op een zomerse zaterdag in juli gaan varen in de Biesbosch. Een fantastische dag. “Wat goed voelt, komt snel”, geeft Jan Willem aan. En inderdaad, nog geen twee maanden later vond de eerste samenwerking plaats, in de Biesbosch 😉

Bewondering voor elkaar

De mannen zijn in het volste vertrouwen met elkaar aan de slag gegaan. Tuurlijk is zo’n eerste samenwerking spannend. Ook al voelt het goed, het moet nog wel gebeuren. En het gebeurde! Jan Willem en Troy geven beide aan dat ze hebben genoten van deze eerste keer. Jan Willem omschrijft Troy als een authentiek persoon waar hij zich veilig bij voelt: “De rust die Troy uitstraalt is bewonderenswaardig. Dat doet veel met mensen”. Troy heeft op zijn beurt bewondering voor de directe manier waarop Jan Willem omgaat met de deelnemers, zonder te oordelen. “Jan Willem kan de dialoog aangaan en weet mensen op de juiste manier te kietelen. Prettig om te zien,”. 

Stoer maar ook kwetsbaar

Ja, alles klopte! Een unieke ervaring! Het avontuur in de Canoe, wat bij smalle doorgangetjes soms voor spannende taferelen zorgde, het koken op open vuur, het primitieve overnachten onder de sterrenhemel en het belangrijkste: het groepsgevoel. Ook al was de groep heel divers en had ieder zijn eigen vraagstuk, er was vanaf het begin een open sfeer. Verrassend hoe snel dat ging. Stoere stevige kerels die zich kwetsbaar durven op te stellen en met elkaar over emoties praten, het kan!

Na het lezen van dit verhaal zal het je niet verbazen dat er een tweede Canoe editie gaat komen. Jan Willem en Troy zetten de succesvolle samenwerking voort. In 2022 zijn twee Canoe programma’s gepland. In het voorjaar van 18 t/m 20 mei en in het najaar van 14-16 september 2022. Meer informatie en veel gestelde vragen over het Canoe Programma lees je hier. Interesse om deel te nemen? Schrijf je dan nu in of neem vrijblijvend contact op…..

Ook interessant

Blogs
3 minuten leestijd
De afgelopen tijd heb ik veel wandelingen gemaakt met ondernemers/leiders. Veelal ter verkenning of voorbereiding op deelname aan het Presence...
Blogs
3 minuten leestijd
Er zijn nu drie verschillende Presence Outdoor Programma’s. De rode draad van het leiderschapsdeel is elke keer hetzelfde, maar het...
Blogs
5 minuten leestijd
Ze noemde mij de ‘de man met de ijzeren dijen’ en de ‘wegkapitein’. Ik was voornamelijk ook de harde werker...

Meer info