Offline! Vanwege de vakantie komen we vanaf 8 augustus graag weer met je in contact.

De interne dialoog. Naar welke gedachten luister jij?

Geschreven door:

Presence Outdoor

Herken jij ook die gedachte over die nieuwe fiets, die je graag wil maar nog niet hebt, waarbij je in gedachten al droomt hoe je erop rijdt? Of tijdens wedstrijden of trainingen, dat je merkt dat je gaat denken over de consequenties van valpartijen waardoor je niet meer bezig bent met het vinden van de gaatjes om naar voren te komen? En die gedachte van ‘zie je wel je kunt het toch niet’, of het is je nog steeds niet gelukt om als leider van jouw organisatie de volgende stap te zetten?

Hoe mooi zou het zijn als we altijd positieve gedachten in onze interne dialoog hebben waarbij we in een fantastische stemming komen, topprestaties leveren en alles waar we aan beginnen naar onze hand afronden. Echter zijn het vaak gedachten die niet altijd even helpend zijn.

Ervaringen uit het verleden

Denk jij ook dat je interne dialoog er alleen maar is om jezelf af te branden en verder geen enkele ondersteuning geeft? Die gedachten en de dialoog komen voort uit ervaringen uit het verleden die niet helemaal positief geëvalueerd zijn. Ga jij altijd door met wat je doet? Of sta je ook wel eens stil bij de boodschap die verscholen zit in de stemmetjes?

Visualisatie

Doe even mee in deze visualisatie stel je zou je gedachten voor je leggen op tafel, met wat representanten zoals bijvoorbeeld kopjes of kaartjes. Leg links de negatieve gedachten en rechts de positieve. Zet bij elke negatieve gedachten het tegenovergestelde van die gedachte. Nu zijn er een aantal positieve gedachten die eerst negatief waren. Wellicht ontstaat er al een balans. Je hebt nu een keus naar welke gedachte je wil luisteren.

Evaluatie gesprek

Analyserend zou je kunnen zeggen dat we hier naar een evaluatie gesprek hebben geluisterd. Voelt het dan ook als je jezelf constant evalueert tijdens wat je doet? Zo zie ik het als Coach in ieder geval wel. In mijn geval is alles wat ik met mijn cliënten doe er op gericht om er beter van te worden. Met die bril op kijkend naar je interne dialoog, zie je dan ook dat zowel de negatieve als de positieve gedachten er toe leiden dat je in de toekomst verbeterd? En dus op een hoger abstractie niveau beiden een positieve intentie hebben?

Leren van een topsporter

Laten we de vraag eens spiegelen aan iemand die in mijn ogen veel wint en waar ik nog wel één en ander van zou willen leren. Laten we in het hoofd duiken van Matthieu van der Poel (Sorry, het zou druk kunnen worden in je hoofd Matthieu). Welke gedachten zou hij hebben als hij in de finale van de Ronde naast zijn grootste concurrent rijdt? Hoe focused hij zich op het winnen van de koers en wat zou hij zichzelf vertellen. Even wat ervaringen van MVP op een rij: Jaren lange ervaring in het verslaan van Wout van Aert, goede timing en een goede sprint, een droom van het winnen van die ene koers en wellicht zijn vriendin die hem op staat te wachten na de streep. Allemaal gedachten die je zouden kunnen stimuleren om ervoor te gaan.

En MVP doet het de koele kikker concentreert zich op wat hij moet doen in he moment en wint de Ronde van Vlaanderen. Wat een mooie gedachte die hij weer mee kan nemen naar de volgende.

Samengevat

Samenvattend hebben we allemaal gedachten in ons hoofd, de keus is aan jou om de tijd te nemen ernaar te luisteren en de positieve intentie eruit te halen. Ik raad daarbij wel begeleiding aan van een coach….

Heb je interesse om hierover eens van gedachten te wisselen ;-)? Neem dan eens contact met ons op, dan gaan we verkennen wat wij voor jou kunnen betekenen.

Ook interessant

Blogs
4 minuten leestijd
Wanneer nam jij voor het laatst écht de tijd voor jezelf? Om bewust te zien en te voelen wat jij...
Blogs
4 minuten leestijd
In maart 2022 had ik een outdoor coach moment met een ondernemer (42). Hij is nu 8 jaar DGA van...
Blogs
5 minuten leestijd
Ze noemde mij de ‘de man met de ijzeren dijen’ en de ‘wegkapitein’. Ik was voornamelijk ook de harde werker...

Meer info