< Terug naar het blogoverzicht

De stilte als kans én bedreiging

Geschreven door:

Presence Outdoor

Op Youtube staat een animatie over een ondernemer met het ultieme doel om op een onbewoond eiland te wonen. Klaar met het gejaagde leven wil hij genieten en even niks doen. Eenmaal op het eiland wordt het stil en slaat de verveling toe. Hij gooit een vishengel uit, maar hij ontdekt al snel dat je met een net meer vis vangt. Hij bouwt een haventje dat vervolgens uitgroeit tot een enorme visafslag. De man is weer terug bij af…

Het is een grappig filmpje en tegelijkertijd zo herkenbaar. Hoe komt het toch dat we elke keer in dezelfde val lopen?

De stilte als bedreiging

Toen ik in 2018 besloot te stoppen als Algemeen Directeur bij de Safety Group, wilde ik bij wijze van spreken ook op een onbewoond eiland wonen. De eerste tijd vermaakte ik me prima. Ik sportte veel en vierde mijn succes. Steeds vaker waren er die stille momenten. Ik was ze niet meer gewend. Ze gaven mij een leeg en nutteloos gevoel. Ik begon te vluchten door nog meer te sporten en andere afleidingen te zoeken. Qua carrière ging ik met hagel schieten in de hoop weer ergens aansluiting te vinden. Voor ik het wist was ik, net zoals de man uit de animatie, teruggevallen in oude patronen.

De stilte als kans

In Oxford volgde ik uiteindelijk het Presence Foundation Program en heb ik ervaren dat persoonlijke groei juist in stilte zit. Door bewust de stilte op te zoeken, kom je in contact met je ware zelf; de persoon die je écht bent. Je patronen worden zichtbaar, waardoor de mogelijkheid ontstaat die los te laten. En in diezelfde stilte gebeurt er vervolgens iets magisch; er ontstaat ruimte voor nieuwe inzichten vanuit de toekomst. Wanneer ik refereer naar ‘de doorbraak’, dan is dit mooie moment het begin daarvan.

De stilte tijdens het POP

Dit is precies wat ik met het Presence Outdoor Programma (POP) wil bereiken; dat je bewust ontdekt wat jij wilt in je leven. In de Nederlandse natuur zoeken we samen drie dagen de stilte op, die inzichten geeft voor een duurzame verandering. Of ik sinds Oxford niet meer in oude patronen verval? Ik ben de jacht naar mijn illusionaire einddoel gestaakt, maar ik struikel nog weleens. Mijn kompas is wel beter geijkt. Daardoor lukt het mij om veel meer te genieten van mijn reis en de activiteiten, waarvoor ik -vanuit de stilte- heb gekozen.

Herkenbaar?

Herken je dat je ook weleens vlucht van de stilte en daardoor weer in oude patronen vervalt? Of sta je aan de vooravond van een grote verandering en wil je voorkomen dat je binnen no-time weer terug bij af bent? Overweeg dan eens het Presence Outdoor. Programma. Benieuwd wat het POP eventueel voor jou kan betekenen, bel of mail mij dan gerust. Ik vertel je er graag over!

Ook interessant

Reisverhalen
5 minuten leestijd
Samen met mijn compagnon ben ik 5 jaar geleden een advocatenkantoor begonnen. In combinatie met mijn gezin is een hectisch...
Reisverhalen
2 minuten leestijd
Deze zomer heb ik deelgenomen aan de offroad editie (MTB/Gravel) van Presence Outdoor. Begeleid door de tandem Jan Willem Brummelman en Maarten Tjallingii. Ik...
Blogs
3 minuten leestijd
Wanneer nam jij voor het laatst écht de tijd voor jezelf? Om bewust te zien en te voelen wat jij...