< Terug naar het blogoverzicht

Goede voornemens? Zo zet je nu eindelijk een verandering in

Geschreven door:

Presence Outdoor

Een betere werk- en privébalans, meer tijd met de kinderen, rust en ruimte voor ontwikkeling; veel voorkomende voornemens van ondernemers en zakelijk leiders. Goede voornemens zijn een vloek en een zegen. Je wilt iets veranderen, maar in veel gevallen blijft het bij goede intenties. Herkenbaar? Lees hoe je dit kunt voorkomen.

Een nieuw jaar, nieuwe voornemens. Als je het mij vraagt moeten we ermee stoppen. In goede voornemens zit een afwijzing van jezelf. Je zegt ergens dat je niet tevreden bent met jezelf. Neem het voornemen ‘afvallen’. Vanuit gezondheidsoverwegingen kan het een goed idee zijn, maar tegelijkertijd zeg je dat niet oké bent met jezelf. Het heeft iets destructiefs; doelen stellen en jezelf overwinnen. Theo Maassen zei ooit: “Als je jezelf overwint, wie verliest er dan?”. Misschien eentje om over na te denken.

Los van het bovenstaande, goede voornemens blijken doorgaans niet effectief. Ik vertel je graag waarom…

1. Patronen veranderen is moeilijk

Iets aan jezelf veranderen is ontzettend moeilijk. Je wilt doorgaans foute of minder goede diepgewortelde gewoonten veranderen; stoppen met roken, meer sporten, minder (over)werken. Echter uit onderzoek blijkt dat je iets minimaal 66 dagen moet oefenen, voordat het een nieuwe gewoonte wordt. Pas dan wordt een nieuw neutraal pad in onze hersenen gemaakt. Helaas komt het vaak voor dat de 66 dagen niet gehaald worden, waardoor je terugvalt in oude patronen. 

Te veel of te weinig

Vaak zijn ook meerdere gewoonten verantwoordelijk voor een bepaald patroon. Als je bijvoorbeeld vindt dat je te weinig aandacht voor je kinderen hebt, dan kan dat door meerdere oorzaken komen. Je werkt te lang door, zit te vaak op je mobiel, je hebt te veel hobby’s, enz. Die gewoonten breng je meestal niet eerst goed in kaart. Je begint gewoon aan één knop te draaien, maar er verandert niets of weinig. Je raakt gedemotiveerd en je staakt je poging. Het komt ook vaak voor dat je juist te veel gewoonten tegelijkertijd wilt veranderen. Ook daar gaat ons brein niet mee akkoord en de kans is klein dat je je doel bereikt.

2. Echte verandering komt van binnenuit

Iets structureels veranderen is dus moeilijk. De slagingskans is echter aanzienlijk groter als verandering van binnenuit komt. De goede voornemens op 1 januari stel je vaak onder (sociale) druk, maar wil je het écht heel graag? Een goed voornemen is een mentaal besluit, waarbij de emotionele voedingsbodem mist. Je bent niet geraakt. Als het alleen een mentaal besluit is, ontstaat een drempel tot verandering. Er is als het ware een kloof tussen waar je nu bent en waar je naartoe wilt.

Als je blijft doen wat je deed, dan krijg je wat je kreeg…

‘Je wordt geraakt’

Voorbeeld: je wilt al jaren meer aandacht geven aan je kinderen, maar elk jaar concludeer je opnieuw dat het niet is verbeterd. Je onvrede hierover is blijvend. De ervaring leert dat als de uitkomst niet het gewenste resultaat oplevert, er een andere aanpak nodig is. Om patronen structureel te doorbreken moet je eerst terug naar de basis. Contact maken met wie je echt bent en wat je echt wilt. Je wordt geraakt. Vanuit dat contact met jezelf ontstaan nieuwe mogelijkheden. Overbrug je die kloof in jezelf, dan komt er verandering!

POP: bewust ontdekken wat je écht wilt

Dit gedachtengoed, ook wel de U-beweging genoemd, vormt de basis van het Presence Outdoor Programma (POP). Een ontdekkingsreis waarin we samen teruggaan naar jouw basis. Vanuit hier ontdek je bewust wat je écht wilt. De opbrengst van het POP is een stip op de horizon. Je intentie zal sterk zijn, je bent geraakt én dit is wat je wilt. We slaan de eerste piketpaatjes voor de weg ernaartoe, maar er blijven oude patronen op de loer liggen. Ook na het POP kan ik je helpen koers te houden. Het doel is immers duurzame verandering! In plaats van makkelijke voornemens kiezen we specifieke thema(s) over een langere tijd. Zo tackelen we de valkuilen van verandering die ik hierboven heb genoemd.   

Klaar voor duurzame verandering?

Ben jij klaar met tijdelijke voornemens? Valt het resultaat altijd tegen? Ga dan in 2023 mee met het Presence Outdoor Programma en maak de eerste stap richting duurzame verandering. Kijk in de agenda voor Presence Outdoor GROUP. Liever een-op-een, bel/app mij dan (0652355763) of vul het contactformulier in.

Ook interessant

Blogs
5 minuten leestijd
Ze noemde mij de ‘de man met de ijzeren dijen’ en de ‘wegkapitein’. Ik was voornamelijk ook de harde werker...
Blogs
3 minuten leestijd
Veel (ex)astronauten zoals @andrekuipers en Wubbo Ockels werpen zich na hun reizen op als beschermheer van moeder aarde. Dit is...
Blogs
4 minuten leestijd
Krijg jij onder de douche ook de beste inzichten? Begrijpelijk! Het is een ontspannen moment zonder afleidingen van telefoon of...