< Terug naar het blogoverzicht

Waarom zintuigen ontwikkeling zo belangrijk is voor ondernemers & leiders

Geschreven door:

Presence Outdoor

Zeker in deze turbulente tijden ben je als leider van een onderneming continue bezig met alle veranderingen die op je pad komen. Regelmatig moet je de toekomst weer opnieuw proberen te voorspellen, om zo te bepalen welke richting jouw organisatie op gaat. Waarom is het optimaal functioneren van je zintuigen hiervoor zo belangrijk?

Om antwoord te geven op deze vraag is het nodig om eerst helder te krijgen hoe onze hersenen eigenlijk werken. Het brein is voortdurend bezig met voorspellen wat het gaat zien. Eigenlijk is het brein continu aan het hallucineren, zoals Niek en Boy van Droffelaar zo mooi zeggen in aflevering 7 van hun podcast ‘Leaders into the wild’.

Je brein als verwachtingsmodel

Het brein maakt dus constant een verwachtingsmodel over wat er komen gaat. Als er dan via je zintuigen blijkt dat er wat anders gebeurt, dan heb je een zogenaamde ‘voorspellingsfout’ (prediction error). Je hebt beelden in je hoofd zitten, die je continue gaat toetsen aan de werkelijkheid. Dit heet leren. Je hoort wel eens mensen zeggen: “het is wat het is”. Dit klopt niet. Het is namelijk wat jij ervan maakt.

Blijven hangen in oude denkbeelden

Als je moe of heel druk bent (lees: overprikkeld), is je brein niet in staat om die voorspelling te toetsen. Zo blijft het brein hangen in oude denkbeelden, die wellicht helemaal niet meer relevant zijn.

Het kan ook zijn dat je zintuigen gewoon ‘lui’ zijn geworden. Ze zijn geen prikkels meer gewend, omdat je bijvoorbeeld de laatste jaren succes hebt gehad met één product of klant. Of misschien had je jouw blik alleen maar intern gericht op de organisatie vanwege het overleven in de Coronatijd.

Wat het ook was, je brein is niet meer in staat om te leren. Niet leren betekent ook niet innoveren. Terwijl dit juist zo belangrijk is.

Zintuigontwikkeling is cruciaal

Het goed functioneren van je zintuigen is dus cruciaal. Dit is de reden waarom zintuigontwikkeling een belangrijk onderdeel is van het presence outdoor programma. Dit in combinatie met de rust van de natuur, zorgt ervoor dat je oude visies kan loslaten en met een open mind fris naar de toekomst gaat kijken.

Sensory Deprivation

Tijdens een wandeling doen we in de vroege ochtend Sensory Deprivation. Een oefening dat door commando’s vaak tijdens meerdaags trainingen wordt gedaan. Je kunt je wel voorstellen dat het werk (en leven) van een commando sterk afhangt van de werking van haar/zijn zintuigen. Met Sensory Deprivation worden heel bewust alle zintuigen geprikkeld. Zo kunnen de deelnemers in de rest van het programma met een frisse blik innoveren richting de toekomst.

Interesse?

Heeft deze blog jouw zintuigen geprikkeld om deel te nemen aan het programma? Kijk voor meer informatie op de website. Wist je dat Presence Outdoor ook een op maatgemaakt dagprogramma kan organiseren voor jouw bedrijf? Een dag waarin eventueel zintuigen ontwikkeling een onderdeel is? Neem contact met ons op voor verdere toelichting

Ook interessant

Blogs
3 minuten leestijd
Op Youtube staat een animatie over een ondernemer met het ultieme doel om op een onbewoond eiland te wonen. Klaar...
Blogs
5 minuten leestijd
Je bent vast bekend met de Big Five van Afrika, maar wist je dat we ook in Nederland kunnen spreken...
Blogs
3 minuten leestijd
Wanneer nam jij voor het laatst écht de tijd voor jezelf? Om bewust te zien en te voelen wat jij...