< Terug naar het blogoverzicht

Balanceren tussen Pleasure, Passion en Purpose

Geschreven door:

Presence Outdoor

Mensen zeggen wel eens tegen mij: “jij hebt je leven zo ingericht zoals jij wilt”. Nu krijg ik bijna een allergische reactie van deze woorden. Alsof namelijk alles maakbaar is, dat denk ik namelijk van niet. Toch snap ik wat ze bedoelen. Het leven probeer ik te zien als één grote reis is. Een reis waarin je bewuste keuzes kan maken. Bewuste keuzes maken omtrent de 3 P’s: Pleasure, Passion en Purpose

Ik kwam begin 2020 in aanraking met dit concept. Tijdens een wandeling vertelde een oud studiegenoot van het ITIP (School voor Leven en Werk) de 3 P’s.  Origineel komt de ‘3P theorie’ van Tony Hsieh, schrijver van het boek “Delivering Happiness”. Sindsdien ben ik me ervan bewust dat deze 3 P’s de bouwstenen zijn van mijn leven.

Pleasure (plezier)

Plezier is dat gevoel van “onmiddellijke bevrediging”.  Hsieh beschrijft het treffend als het “Rock Star” -type geluk. Pleasure heeft het meest vluchtige en kortdurende geluks effect van de 3P’s. “Zodra de bron van prikkels wegvalt, daalt het geluk van mensen onmiddellijk”, aldus Hsieh

Toen ik in 2018 ben gestopt als Algemeen Directeur bij de onderneming waarvan ik eerder ook al mijn aandelen had verkocht, begon voor mij pleasure time. Eindelijk zelf eens naar feestjes. Ik liep een marathon en fietste de Alpen over met de Mountainbike.

En niet alleen toen. Ik hou er nog steeds van. Feestjes komen nog met regelmaat voor in mijn leven. Ook het fietsen en hardlopen hou ik graag op een niveau van 3 á 4 keer per week. Het sporten zorgt ervoor dat ik niet teveel in mijn hoofd blijf zitten. Het is niet toevallig dat ‘bewegen’ ook een belangrijk onderdeel is in mijn Presence Outdoor Programma’s.

Passion (Passie)

Het geluks effect van passion is langduriger dan dat van ‘plezier’. Passie omschrijft zich het beste als het gevoel in ‘Flow’ te zijn. Het is wanneer je “in de zone” bent en zo volledig opgaat in wat je doet, dat de uren voorbij lijken te vliegen. Wanneer je even de tijd neemt om op te kijken en weg te stappen van wat je aan het doen bent, besef je dat het ineens al vier uur later is.

Passie ervaar ik als ik weer een dagje op de trekker mag zitten. Vooral in de zomer tijdens het hooien. Daar was ik vroeger ook zo gek op. De uren vliegen dan voorbij.

Ik voel ook passie als ik voor langere tijd in de natuur ben, wanneer ik bijvoorbeeld met een groep een (lange) trail loop of fiets. Doordat ik met presence outdoor vorig jaar 11 x 3 dagen in de natuur ben geweest, komt mijn passie goed aan zijn trekken 😉

Purpose (Doel)

Je purpose is je hoger doel. Dit is iets wat nooit af is.  Met Presence Outdoor is mijn hoger doel om de wereld wat authentieker te maken. Ik gun andere (ex)ondernemers en zakelijk leiders ook om te leven en werken vanuit kracht én kwetsbaarheid. De wereld zit namelijk te wachten op authentieke helden.

Maar zij staan vaak alleen. Op de zaak vinden ze vaak niet de juist gesprekpartner. Thuis ook niet en op de businessclub is het vaak ‘ver plassen’. De externe hulpvraag blijft een dingetje (iets met kwetsbaarheid).

Daarom is Presence Outdoor ontstaan. Om vanuit vertrouwen hun te kunnen helpen. Door de natuur in te gaan, te vertragen en terug te keren naar de kern.

Aanwezigheid van de 3 P’s

Nu komt het meest belangrijkste: alle drie de P’s dienen aanwezig te zijn in je leven. Ze kunnen niet zonder elkaar, ze hebben elkaar nodig.

Het dienen van een purpose is bijna onmogelijk wanneer het middellange geluk van passion en de vluchtigheid van pleasure ontbreekt. Of je moet er naar verlangen een monnik te worden ;-0

Het tegenovergestelde is ook waar. Alleen maar pleasure zonder purpose is een betekenisloos leven. Dit creëert een zwart gat en maakt je depressief. Dit ervaarde ik in die pleasuretime fase na de verkoop van mijn onderneming. Kortom, om je purpose goed te dienen, heb je de middellange- en korte termijn prikkels nodig van passion en pleasure

Balanceren tussen de 3 P’s

De kunst is om de 3P’s zoveel mogelijk in balans te krijgen. Let op: in balans kom je nooit, maar je kan wel leren balanceren. Net zoals een koorddanser. Een goede koorddanser valt niet van het koord, maar stelt snel bij om vervolgens weer in evenwicht te komen. Bij mij is een feestje al snel te vaak gepland en te veel op de trekker zitten word ik ook niet blij van. Hierdoor heb ik niet voldoende tijd om aan mijn purpose te werken. Wat mij dan helpt is om even uit te zoomen. Even afstand nemen om te reflecteren op de 3 P’s en of ze nog in balans zijn. Even alleen offline de natuur in gaan, is hiervoor een krachtig recept.

Hoe ervaar jij de mate van pleasure, passion en purpose in je leven? Zijn ze allemaal aanwezig? Voelen ze in balans? Het Presence Outdoor Programma biedt de mogelijkheid om de 3P’s bij je te ontdekken. Ik kan je daarbij ook helpen om er een balans in te krijgen.

Ook interessant

Blogs
4 minuten leestijd
Krijg jij onder de douche ook de beste inzichten? Begrijpelijk! Het is een ontspannen moment zonder afleidingen van telefoon of...
Reisverhalen
6 minuten leestijd
Direct na mijn studie Bedrijfskunde stapte ik in het familiebedrijf van mijn vader. Na tien jaar aan het roer te...
Blogs
4 minuten leestijd
8 mei 2016 was mijn laatste jaar als beroepswielrenner. Dit laatste jaar wilde ik maar één ding: nog een keer...