< Terug naar het blogoverzicht

Persoonlijk ontwikkeling is mijn nieuwe passie

Geschreven door:

Presence Outdoor

Ze noemde mij de ‘de man met de ijzeren dijen’ en de ‘wegkapitein’. Ik was voornamelijk ook de harde werker in dienst van de ploeg. Dat was ik, profwielrenner Maarten Tjallingii. Nu probeer ik de man te zijn die de goede vragen stelt. Ik zet mijn kennis over leiderschap en persoonlijke ontwikkeling tegenwoordig op een andere manier in. In dit blog vertel ik hoe ik hier meer over.

Jezelf trainen wat je echt wilt

Persoonlijke ontwikkeling is mijn nieuwe passie. En zoals ik dat benoem in mijn coaching en trainingen, zie ik het als de achterkant van de fysieke prestatie. Vergelijken het met een computer. Je hebt de hardware, de kast/ scherm/ toetsenborden en onder de kap wat plastic en batterijen met veel draden van koper. En je hebt de elektriciteit en de software, waardoor de computer ook programma’s kan draaien. Deze programma’s zijn wat de computer de uiteindelijke kracht geeft. Ons lijf zie ik ook zo, het lichaam als motor en onze programma’s in onze hersenen. Onze hersens sturen ons lijf aan en daar kun je mee aan de slag. Als er een aanleiding is en een urgentie dan kan in principe elk gedrag aangepast worden. De buitenkant kun je trainen met goed uitgedachte schema’s, intervallen en de nodige rust. De binnenkant kun je trainen door inzichten om te zetten in actie zoals wij dat in ons programma hebben opgezet. Denk daarbij aan motivatie, doelen die bij je passen, strategieën die voortkomen uit jouw overtuigingen en het gedrag wat jij vindt passen bij jouw leven. In dit Presence Outdoor programma trainen we dan ook mensen om nog meer te gaan leven wat ze echt willen.

Fietsen en ontwikkelen: perfecte combi

Persoonlijke ontwikkelen in combinatie met mountainbiken is zeer effectief. Voor een sprong in het diepe is mountainbiken sowieso heel geschikt ;-). Het fietsen zorgt er nog meer voor dat je uit je hoofd in je lijf komt. Toen ik mijn wielercarrière beëindigde ben ik eigenlijk in hetzelfde tempo door gegaan. Ik bleef nog lang na mijn befaamde Giro d’Italia nog op kop van het peloton doorsleuren. En na 2 jaar vol met nieuwe ervaringen had ik nog geen ‘eigen richting’ ontwikkeld. In vage contouren was er al wel iets zichtbaar, maar concreet worden – dat lukte niet. Dit leverde een lange periode van frustratie op, waarin ik ging twijfelen aan alles eigenlijk. Met als kern vraag: Wat wil ik nu écht? Grote kans dat deze vraag ook bij jou wel eens voorbij is gekomen als het gaat over sport, werk, relatie – en /of het leven in het algemeen.  Dit zijn dan ook de thema’s die we in de driedaagse voorbij zien komen.

Even stil staan om weer te schitteren

Je vraagt je vast af, hoe heb jij dat dan aangepakt? Ik nam meer tijd om te reflecteren, startte een nieuwe opleiding, zei steeds vaker nee tegen opdrachten die ik niet helemaal vond passen. Ik creëerde de ruimte en de rust om weer inspiratie op te doen. Schrijvers trekken zich terug in een hutje op de hei, ondernemers plannen een hei-sessie, allemaal om weer geïnspireerd te raken. Dat is precies waartoe ik je uitnodig tijdens het Presence Outdoor MTB Programma. Even uit je dagelijkse ritme en omgeving. Zonder telefoon, en zonder tijd. En net als de schrijvers hierboven, midden in de natuur. In de natuur kom je dichter bij je eigen natuur. Zo kan je bewust ontdekken wat je echt wilt in je leven.

“In de natuur kom je dichterbij je eigen natuur’”

Theory U

De Presence Outdoor Programma’s zijn gebaseerd Theory U. Deze transformatie theorie is van de in Duitsland geboren veranderkundige Otto Scharmer. In hoofdlijnen gaat dit als volgt: bewust worden van je vraag, struikelblokken herkennen, hulp (bronnen) definiëren, oordeel loos observeren wat er is, daarin nog meer jezelf (h)erkennen en het uitzetten van een doel. Vertaald naar ons proces ga je (oude) patronen herkennen en los laten, zodat je open komt te staan voor nieuwe inzichten vanuit de toekomst om daar naartoe te werken.

Door de weerstand heen

Dat je tijdens het programma een inzicht krijgt is mooi maar er daadwerkelijk mee aan de slag gaan is het uiteindelijke doel. Daarvoor is het vaak noodzakelijk om ook de weerstand op te rakelen die onder in de letter U voorkomt. Waar weerstand wordt opgelost vind men vaak de sleutel om verder te komen. Het programma is dus zo opgezet dat je complexe persoonlijke vraagstukken van deze tijd ombuigt naar verandering, vanuit de verbinding met jezelf en anderen (open hart) en alle aspecten die met jouw vraag samenhangen (open gedachten en wil). Dit ‘openstaan’ is een zeer belangrijk ingrediënt voor verandering, het loslaten van oordelen en beperkende overtuigingen is waardoor er weer mogelijkheden ontstaan.

Nieuwsgierig geworden? Wil jij ook eens in die spreekwoordelijke helikopter stappen? De komende MTB editie is van 06-08 april 2022. Check deze pagina voor info & aanmelden.

Ook interessant

Blogs
3 minuten leestijd
Er zijn nu drie verschillende Presence Outdoor Programma’s. De rode draad van het leiderschapsdeel is elke keer hetzelfde, maar het...
Reisverhalen
3 minuten leestijd
Onderweg naar huis besef ik me pas wat er in de afgelopen drie dagen is gebeurd. Ik ben echt open...
Blogs
5 minuten leestijd
Mensen zeggen wel eens tegen mij: “jij hebt je leven zo ingericht zoals jij wilt”. Nu krijg ik bijna een...