< Terug naar het blogoverzicht

Pijn is jouw grootste accelerator voor groei

Geschreven door:

Presence Outdoor

No pain, no gain’ is een veel gebruikte uitspraak. Dit klinkt logisch, is ook logisch, maar ongelooflijk lastig, maar waarom? Je ‘moet’ namelijk aan de slag met iets wat je al jaren, misschien het grootste deel van je leven, vakkundig hebt gemeden. Dat ‘iets’ is een pijn. Het zit op een plek waar je liever niet wilt zijn. Pijn is niet fijn.

‘Maar ik heb geen trauma’s of zo hoor, er is niks mis met mij’, hoor ik je wellicht denken. Dat kan kloppen, vaak zijn mensen er ook helemaal niet van bewust. Het is alleen een (Boedistische) waarheid dat elk mens een pijn heeft. Groot of klein. Een pijn die in vele gevallen de eerste levensjaren is ontstaan. Bijvoorbeeld een tekort aan aandacht.

Maskergedrag

Elk mens heeft daarmee ook een ‘masker’ om deze pijn te mijden. Dit mechanisme zorgt ervoor dat jij jouw pijn niet hoeft te voelen. Jouw maskergedrag kan zelfs lange tijd positief in dienst staan voor jou als ondernemer of leider. Het maakt jou ergens heel goed in. Maar de kans is groot dat je op enig moment in je leven ontdekt dat het masker je niet veel meer brengt of zelfs tegen je gaat werken. Immers de tijd vordert en de wereld verandert.

Dit zorgt ervoor zorgen dat jouw groei in werk & privé stagneert.

In beide gevallen is zelfonderzoek erg nuttig zodat je in bepaalde situaties je masker bewust op- of af kan zitten. Immers de pijn is iets van vroeger, maskeren hoeft vaak niet meer. 

Paradoxaaal

Waarom is dit nou zo moeilijk? Omdat dit zo paradoxaal is. Enkele voorbeelden.

  • Waar jij vaak conflicten uit de weggaat, zal je de moed moeten vinden om een conflict een keer aan te gaan;
  • Waar jij vaak risicomijdend bent door (faal) angst, zal je de moed moeten vinden om de angst aan te kijken en niet nogmaals te vluchten;
  • Waar jij vaak jezelf onkwetsbaar opstelt door het allemaal maar zelf te toen, zal je moed moeten vinden om kwetsbaarheid te tonen. Op deze manier willen anderen je écht helpen.

Mijn overlevingsmechanismen

Niet toevallig zijn de laatste twee thema’s van mijzelf. Mijn afweermechanismen hebben mij ook veel gebracht, omdat ze in een lange fase van mijn (ondernemers) reis effectief waren. 

In de eerste fases van mijn ondernemerschap waren we nog klein en pionierend. De kwaliteiten van mijn masker kwamen goed tot zijn recht. Na de overname, toen we groter werden, ontstond er een hele andere dynamiek. Er kwamen meer stakeholders waarmee ik moest samenwerken. Dit vereist een ander #leiderschap. Dat vond mijn masker lastig. Later werd ik me daarvan bewust en ontstond er een (duurzaam) pad voor verdere groei. Ben je benieuwd naar mijn hele verhaal? Lees dan mijn blog ‘In mijn element op de trekker’

Jouw fundament voor toekomstige groei

Op de 2e dag van het Presence Outdoor Programma doen we een prachtige (systemische) oefening om stil te staan bij jouw verhaal. Het erkennen daarvan, wat het ook is, is jouw beste fundament voor toekomstige #groei. Je gaat ontdekken wat je beter los kunt laten én wat er mag ontstaan om jouw patroon te doorbreken.

Is dit spannend? Ja best wel. Is dit kwetsbaar? Misschien ook, maar dat is niet erg, want je gaat ontdekken dat elk mens hiermee moet dealen in zijn/haar eigen verhaal. En gelukkig zijn we drie dagen #offline in de #natuur met leiders die allemaal willen groeien. Veel veiliger kunnen we het niet maken.

Ben je als ondernemer of leider ook toe aan next level? Eindelijk eens oude patronen doorbreken en een (duurzaam) pad maken voor verdere groei. Dan is het Presence Outdoor Programma wat voor jou. Neem gerust eens contact met me op, dan wisselen we hierover van gedachten.

Ook interessant

Blogs
3 minuten leestijd
De afgelopen tijd heb ik veel wandelingen gemaakt met ondernemers/leiders. Veelal ter verkenning of voorbereiding op deelname aan het Presence...
Reisverhalen
6 minuten leestijd
Direct na mijn studie Bedrijfskunde stapte ik in het familiebedrijf van mijn vader. Na tien jaar aan het roer te...
Reisverhalen
3 minuten leestijd
Onderweg naar huis besef ik me pas wat er in de afgelopen drie dagen is gebeurd. Ik ben echt open...