< Terug naar het blogoverzicht

Zo voorkom je als leider om altijd maar ‘aan’ te staan

Geschreven door:

Presence Outdoor

Ik spreek vaak ondernemers of leiders die onvrede hebben dat ze altijd maar AAN staan. Zeg maar, te vaak in de zomerstand. Een (traditionele) tijd waarin er gemanifesteerd én geoogst moet worden. Maar als je alleen maar aan het oogsten bent, is er weinig tijd over vernieuwing. Elke jaar heb je opnieuw de intentie om dit jaar meer op afstand te blijven. Om je wederom niet weer op te laten zuigen door bijvoorbeeld de operatie. Om zo de dingen te doen die écht belangrijk voor je zijn. Helaas stranden je intenties voor de zoveelste keer. Wat nu?

Ik herken het ook wel uit mijn tijd als DGA van de Safety Group. Elk jaar had ik ambities om een aantal zaken structureel te veranderen, maar vaak kwam het er niet van zodra het (evenementen) seizoen weer begon. Dan kwam ik weer in de AAN stand. De uitdaging was ook dat deze ‘oogstijd’ steeds langer duurde. Vroeger liep het piekseizoen van mei – september. De laatste jaren was dit, mede door de diversifiëring van de onderneming, van maart – half december. Er bleef bijna geen tijd over voor vernieuwing.

Circle of life

Wat zou het fijn zijn als er een soort ritme zou zijn om dit te doorbreken?

Ik ontdek steeds meer dat hier een (natuurlijk) ritme voor is, namelijk het ritme van de seizoenen. Ga maar eens na, wat is de #circleoflife van de natuur?

In de herfst wordt er geordend en het oude (blad) losgelaten, om zo ruimte te maken voor vernieuwing.

In de winter keert de natuur zich naar binnen. Tijd voor bezinning. Tijd voor vernieuwing. Wat moet afsterven en wat mag juist ontstaan?

In de Lente wordt aandacht gegeven aan hetgeen wat geboren mag worden. Geduld en focus is daarbij belangrijk. In deze maatschappij is #aandacht het nieuwe goud.

In de zomertijd wil je manifesteren door te oogsten. Dan moet je fit en scherp zijn, om zo de oogst te kunnen maximaliseren.

Welk thema wil jij laten groeien

Natuurlijk is het een illusie om in deze tijd als ondernemer, geheel te leven & werken in het ritme van de seizoenen. Er zijn zaken die AAN ‘moeten’ blijven staan, al is juist dit ‘moeten’ wellicht het onderzoeken waard in de herfst 😉

Maar pak juist het thema wat voor jou belangrijk is als leider of ondernemer en laat ditgene duurzaam tot wasdom komen in het ritme van de seizoenen.

We zijn nu in het laatste staartje van de winter. Het voorjaar staat al te wachten. Wellicht ga je nog op (krokus) vakantie en is er nog tijd voor bezinning en reflectie.

Wat mag er bij jou ontstaan? Wat mag er voor een nieuws worden in jouw leven & werk?

Groeien in het ritme van de seizoenen

Geïnspireerd door het boek van Jaap Voigt, starten we komend najaar een Jaarprogramma. Samen met 4 oud Presence Outdoor deelnemers, ga ik een jaar lang #groeien in het ritme van de seizoenen. Vind jij dit ook interessant? Toon dan je hier je interesse, dan houden we je geïnformeerd voor toekomstige programma’s.

Ook interessant

Reisverhalen
6 minuten leestijd
Direct na mijn studie Bedrijfskunde stapte ik in het familiebedrijf van mijn vader. Na tien jaar aan het roer te...
Blogs
4 minuten leestijd
Wanneer nam jij voor het laatst écht de tijd voor jezelf? Om bewust te zien en te voelen wat jij...
Blogs
3 minuten leestijd
Veel (ex)astronauten zoals @andrekuipers en Wubbo Ockels werpen zich na hun reizen op als beschermheer van moeder aarde. Dit is...