Offline! Vanwege de vakantie komen we vanaf 8 augustus graag weer met je in contact.

Met deze 5 tips blijf jij zoveel mogelijk een authentieke leider

Geschreven door:

Presence Outdoor

Tijdens natuurtrails zoals het Presence Outdoor Programma komen deelnemers weer (volledig) in verbinding met hun zelf.  Vanuit daar kunnen zij bewust ontdekken wat ze echt willen in Leven & Werk. Hoe waardevol zo’n meerdaagse retreat ook is, de voordelen van natuur kunnen naderhand ook dichterbij huis worden opgedaan.  Dit doe je door een aantal veranderingen in je dagelijkse routines op te nemen. 

Aberkyn, een MCKinsey bedrijf, benoemt in hun onderzoek een vijftal toepasbare veranderingen voor leiders, die wij vanuit Presence Outdoor ook onderschrijven en adviseren

1. Ga bosbaden

In de jaren tachtig begon het Japanse ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij mensen aan te moedigen shinrin-yoku , oftewel bosbaden, te beoefenen nadat wetenschappelijke studies hadden aangetoond dat twee uur twee uur bewuste aanwezigheid in een bos  je bloeddruk en cortisolgehalte (stresshormoon) verlaagt. Ook verbetert je concentratie en geheugen. Dit hoeft niet persé het bos te zijn. Een park of strand is ook geschikt. Zoek een rustige plek om gewoon te zitten en je innerlijke en uiterlijke wereld te observeren. Je zou je kunnen concentreren op een lastige vraag of probleem waar je over hebt nagedacht en wachten om te zien welke inspiratie naar boven komt.

2. Ga regelmatig offline

Praten, sms’en of foto’s maken met je telefoon terwijl je in de natuur bent, vermindert de voordelen aanzienlijk. In het rapport verwijst McKinsey naar een onderzoek in 2012. Hierin volgen ze de hersenactiviteit van mensen met behulp van elektro-encefalogram (EEG) terwijl ze door een arboretum liepen. Degenen op hun telefoons hadden metingen die consistent waren met aandachtsoverbelasting en konden zich slechts de helft herinneren van wat ze in het arboretum zagen. Als je de impact van de natuur wilt optimaliseren om je aandacht en cognitieve bronnen aan te vullen, laat dan je telefoon achter of zet hem uit.

3. Schakel over naar gerichte periodes van activiteit

Regelmatig schakelen tussen taken is vermoeiend voor de hersenen en gebruikt belangrijke glucosevoorraden die nodig zijn voor cognitieve en fysieke prestaties.10 Schakel digitale meldingen uit en blokkeer tijd in uw agenda voor geconcentreerde activiteit. Probeer in het weekend minstens één volledige dag los te koppelen van je werk en denk minstens één keer per week na over hoe je via je zintuigen contact maakt met de natuur.

4. Ga buiten sporten

Door te sporten in natuur zenden onze hersenen alfagolven uit. Deze worden geactiveerd door het parasympathische zenuwstelsel, waardoor de stressreactie wordt gekalmeerd en angstniveaus worden verminderd. De hersenen komen zo in een meer ontspannen, heldere en creatieve staat. Alfa-hersengolven helpen een hoger niveau van focus, intuïtie en zingeving mogelijk te maken.

Onderzoekers hebben ontdekt dat hardlopers die buiten in de natuur sporten mentaler fit zijn. Hierdoor minder snel boos, angstig en depressief zijn.

5. Wees een rolmodel in jouw bedrijf

Als jij de toon zet met bovenstaande veranderingen, dan ontstaat er een cultuur waarin mensen worden aangemoedigd om hun geestelijke gezondheid en welzijn serieus te nemen. Naast dat McKinsey onderzoek aantoont dat een dergelijk cultuur veel voordelen biedt, zorg het in iedergeval dat jij een duurzaam rolmodel blijft (Iets met kip en het ei)

Ben je op zoek naar coaching om meer in verbinding met jezelf te blijven? Neem dan eens met ons contact op.

Ook interessant

Reisverhalen
6 minuten leestijd
Direct na mijn studie Bedrijfskunde stapte ik in het familiebedrijf van mijn vader. Na tien jaar aan het roer te...
Blogs
4 minuten leestijd
In maart 2022 had ik een outdoor coach moment met een ondernemer (42). Hij is nu 8 jaar DGA van...
Blogs
4 minuten leestijd
Herken jij ook die gedachte over die nieuwe fiets, die je graag wil maar nog niet hebt, waarbij je in...

Meer info